EBOOK 7 PERANGKAP KEWANGAN

Assalamu 'alaikum dan salam sejahtera.

>>> Amaran. Tulisan ini agak panjang dan perlu masa sehingga 5 minit untuk dibaca, hadam dan faham. Tapi saya harap ianya berbaloi untuk anda baca. <<<

Anda dah kerja berapa tahun? 3 tahun, 5 tahun atau lebih?

Sepatutnya kalau dah kerja 3 tahun, hari ini anda ada simpanan sekurang-kurangnya sejumlah 3 bulan gaji. Kalau gaji RM3k, sekarang ada RM9k dalam simpanan. Kalau 5 tahun kerja, ada simpanan sebanyak 5 bulan gaji atau bersamaan RM15k (bagi gaji RM3k).

Simpanan ini mestilah dalam bentuk aset mudah cair dan tidak terdedah kepada sebarang risiko seperti wang tunai, term deposit, simpanan dalam TH, pegangan ASB, emas dan seumpamanya.

Kalau simpanan tak ada ataupun tak cukup, saya khawatir anda telah pun masuk ke dalam salah satu daripada beberapa perangkap kewangan. Jika memang terbukti, anda perlu segera rawat supaya tidak semakin tenat.

Alhamdulillah, saya baru sahaja siapkan satu ebook bertajuk 7 Perangkap Kewangan.


Kenapa dengan perangkap kewangan? 

Sebab ramai orang yang rajin bekerja, bila dapat sahaja gaji, begitu disiplin sorokkan sebahagian untuk bina simpanan dan kumpul aset, dengan harapan dapat menjalani kehidupan masa depan yang lebih baik dan cemerlang.

Namun sepanjang perjalanan itu, ada perangkap-perangkap yang sedia menanti untuk menyedut simpanan dan aset yang telah mereka himpunkan dengan susah payah, dengan air mata dan bahkan juga darah.

Apa yang lebih malang, jika yang masuk perangkap itu adalah mereka yang baru sahaja menerima sagu hati persaraan pada usia yang tidak lagi muda. Untuk menambah lagi kesedihan, sesetengah perangkap itu dipasang oleh kawan rapat atau ahli keluarga terdekat.

Boleh baca komen-komen pembaca terdahulu kat sini ---> www.facebook.com/raissafir/posts/10153570996209671RFS
Penulis Ebook
+ Mudah Simpan Duit
+ 7 Perangkap Kewangan

0 comments: